Please update your Flash Player to view content.

Slijedom vina - naše akcije

Tražilica


VINITALY - od 9. do 12. travnja 2017.

Popularni međunarodni sajam vina i jakih pića s čak polastoljetnom (!!) tradicijom – veronski Vinitaly (www.vinitaly.com) odvijat će se ove godine na sajmištu VeronaFiere od 9. do 12. travnja 2017.

Vinitaly se sve uspješnije profilira kao poslovna manifestacija. U 2016. godini, kad ga je obišlo ukupno 130.000 posjetitelja, od čega nekih 50.000 iz inozemstva iz čak 140 država, zabilježio je 8,6 posto onih izravno iz segmenta HORECA (hoteli, restorani, kafići). I još nešto: Vinitaly je postao sjajno mjesto za otkrivanje novih (kvalitetnih) vinskih podruma i novih robnih maraka, mjesto gdje se učinkovito stječu vještine bitne za unaprjeđenje kakvoće proizvoda, dopunu vinske ponude, prezentaciju i plasman robe.

I ove godine Vinitaly daje prostor za nastup brojnim talijanskim i inozemnim izlagačima, a ugledna ustanova Vinitaly International Academy (VIA) u suradnji s velikim međunarodnim vinskim časopisima ponovno organizira odlično prihvaćenu manifestaciju Tasting ex... sa serijom vođenih degustacija/prezentacija plemenite kapljice. Važno je ovdje napomenuti da se naglasak stavlja na vezu ne samo između vina i hran uopćeno, nego sve više na vezu vina i visoke kuhinje (haute cuisine) vrhunskih ugostiteljskih objekata.

Kultura vina i prezentacija talijanske kapljice i talijanske tradicijske kuhinje bitni su ne samo za talijanske gourmete i potrošače nego i za međunarodne kupce. Organizator, kreirajući pažljivo programske segmente na  sajmu, ide već neko vrijeme ka tome da ponuda bude što atraktivnija i zanimljivija pa da to privuče svake godine više inozemnih posjetitelja iz država zainteresiranih za uvoz vina. U okviru događanja B2B omogućuju se poslovni kontakti između potencijalnih kupaca iz vana i jače izvozno orijentiranih poduzeća, kako velikih i srednje velikih tako i malih.

Ovogodišnja novost na sajmu je – uvedeno je to kao nadgradnja – proširenje određenih izlagačkih prostora i bolja preglednost tih prostora. Brojnim izlagačima koji već dugo nastupaju na sajmu Vinitaly omogućeno je tako da upečatljivije predstave vlastito geografsko područje, među ostalime i time što dotični prostor može primiti i druge njihove kolege kao nove sudionike.

Proširenjem hale 10 regija Piemont dobila je, tako, bitno veću izlagačku površinu. Regija Molise preseljena je u dvoranu 11, bliže susjedima iz Apulije i Basilicate. A Sardinija je u dvorani 8, sada zajedno s grupama Vinitalybio i Vivat-vini, Vinogradari i Terroir i s kolektivnom izložbom FIVI (Italian Federation of Indipendent Wine Growers, odnosno Talijanski savez nezavisnih vinogradara/vinara), a tu je i niz podruma iz regije Veneto.

Novitet je i u tome što se osiguralo i poseban prostor za smještaj niza manjih vinskih podruma koji bi nastupali radije samostalno nego unutar kolektivne izložbe, radi toga što žele na bolji način istaknuti neke svoje specifičnosti za koje smatraju da mogu biti bitne za odluku kupca da baš njih izabere kao poslovnog partnera. Nastoji se uspostaviti tješnja veza s osobama iz struke – ugostiteljima, sommelierima i vinotekarima - koje posebno zanimaju baš te specijalnosti pojedinih vinskih podruma.

Novost na međunaordnoj izložbi kvalitetnih agro-proizvoda (International Exhibition of Quality Agro-Foods) je dio označen kao Bioraznolikost i Teritoriji (Biodiversity and Territories), zamišljen da bude izlog visokotipičnih namirnica i delikatesa određenih geografskih područja. Predviđene su brojne degustacije delikatesa od mesa, sireva, ekstra djevičanskog maslinovoga ulja, piva i drugih specijaliteta.

Pripremljen je i, u blizini lokacije gdje su toskanski vinski podrumi, novi veliki izlagački prostor koji nadomiješta dvije odvojene strukture što u bile u uporabi do 2016. godine, i to sada omogućava prihvat većeg broja inozemnih izlagača. Baš u tom okviru Vininternationala po prvi put će se prezentirati vinski podrumi iz SAD, Velike Britanije, Španjolci (izložba je kolektivna a za nju brine ICEX), Švicarci, Francuzi, proizvođači iz Azerbajdžana, Gruzije, Hrvatske, Argentine, Portugala i Južne Afrike. No, strane ponuđače moći će se vidjeti i na malo prije spomenutim događanjima Vivit i Vinitalybio.

Poslovni posjetitelji iz sektora HORECA naći će puno toga zanimljivoga i na izložbama Sol&Agrifood (www.agrifood.com) i Enolitech (www.enolitech.it) koje se održavaju istodobno kad i Vinitaly. Enolitech je usredotočen na proizvodne tehnologije i na prikaz spektra opreme za čuvanje, serviranje i uživanje vina.

I dok se kontakti i poznanstva budu stvarali a poslovi ostvarivali na sajamišnome prostoru VeronaFiere, u povijesnom središtu Verone u okružju umjetnosti i kulture atraktivno događanje za širu publiku – Vinitaly and the City. U 2016. nekih 29.000 ljubitelja vina prisustvovalo je brojnim kulturnim programima, druženjima i degustacijama, i bilo – oduševljeno! Ove godine Vinitaly and the City odvijat će se od 7. do 11. travnja, s time da će se u subotu i nedjelju programi nuditi od 11 do 24 sata, a u ponedjeljak i utorak od 17  do 24 sata (www.vinitalyandthecity.com). 

 

Ulaznica za sajam stoji 80 €. Svi poslovni posjetitelji (uvoznici vina i hrane, hotelijeri, ugostitelji iz restorana, kafića i iz segmenta cateringa) koji bi željeli besplatnu poslovnu ulaznicu za sajam trebaju kontaktirati službeno predstavništvo VeronaFiere za regiju Alpe-Jadran MŽ Consulting & Fairs, tako da na stranici predstavništva www.mz-consulting.org ispune i pošalju zahtjev za ulaznicu. Uvažavat će se poslovni zahtjeve koji stignu do 10. ožujka 2017.

MŽ Consulting & Fairs

Predstavništvo Veronafiere za regiju Alpe-Jadran

mag. Matjaž Žigon

Grčarevec 8, 1370 Logatec, Slovenija

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.mz-consulting.org

MAM-VIN d.o.o.  |  10 110 Zagreb, Hrvatska  |  Selska Cesta 41  |  tel/fax: +385 (0)1 36 37 944   ;  +385 (0)1 77 93 700