Please update your Flash Player to view content.

Slijedom vina - naše akcije

Tražilica


VIJESTI SVIJETA U ČAŠI

Projekt Okusi Hrvatsku obuhvaća proizvode šezdesetak malih proizvođača. Nakon što je zaživjela u Zagrebu, ponuda će se proširiti Jadranom

Zagreb, 23. svibnja 2017. –Projektom Okusi Hrvatsku upotpunjena je turistička i ugostiteljska ponuda Zagreba. Osmislile su ga Iris Filipan i Slađana Križić s ciljem da izvornu i tradicionalnu hrvatsku hranu približe gurmanima i stranim gostima.

„Hrvatska gastronomija oslikava bogatstvo njezine prirode, marljivost i toplinu njezinih ljudi, raznovrsnost njihovih običaja… Okusi Hrvatsku – odgovor je na želje onih koji bogatstvo tih okusa žele doživjeti na jednom mjestu. Pomno birani proizvodi malih, ali u svojim krajevima iznimno cijenjenih proizvođača nepce odvode na nezaboravno putovanje. Izvorni okusi Hrvatske stvaraju se ručno od najboljih sastojaka po tradicionalnoj recepturi“, kazala je Iris Filipan.

Kako bi projekt zaživio, ostvarena je suradnja sa šezdesetak malih proizvođača. Proizvodi mnogih od njih nikada nisu posluživani u ugostiteljstvu.

„Izazov je bio izabrati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrte i druge male proizvođače uistinu najboljih proizvoda diljem zemlje, stupiti s njima u kontakt te osigurati redovitu dostavu mjestima gdje će se nuditi Okusi Hrvatsku. Budući da Zagreb turistički živi cijelu godinu, projekt je prvo zaživio u konobi Miseria Nobile u središtu grada, a s početkom sezone proširit će se i na Jadran. U pregovorima smo i s restoranima koji hrvatsku gastronomiju predstavljaju izvan zemlje“, otkrila je Slađana Križić.

Okusi Hrvatsku predstavlja gastronomske regije: kontinentalni dio zemlje, Liku i Gorski Kotar, Istru i Kvarner, Dalmaciju te Slavoniju i Posavinu. Osim u slavnim proizvodima iz tih krajeva zahvaljujući projektu može se uživati i u onima čije tajne poznaju samo istinski gurmani. Među takvima su prezvuršt, kobasica od tovara, medvjeđa salama, sušena peka i ovčji sir iz mišine.

Ponuda Okusi Hrvatsku u prvom je redu namijenjena konobama i restoranima, no kao odgovor na potrebe tržišta, rade se pakiranja za konzumaciju kod kuće te na poslovnim domjencima i drugim događajima.

Atelje okusa by Svijet u čaši. Nova publikacija u pripremi. Pogledajte demo.

Važnost nacionalnog kulinarskog identiteta svake zemlje, a posebice turističke kao što je naša, vjerujemo, nije potrebno posebno naglašavati.

Kroz povijest naše gastronomije brojni kulturni utjecaji i narodni običaji učinili su hrvatsku gastronomiju jednom od najcjenjenijih nacionalnih kuhinja u svijetu.

Ova je knjiga posvećena posvećena hrvatskoj tradicijskoj kuhinji i biranim, prvenstveno autohtonim, hrvatskim vinima.

Cijena knjige je 200,00 kn (uključujući PDV i poštarinu)
Uplata isključivo na naš žiro račun.

Našim pretplatnicima i partnerima sudionicima u knjizi prilikom nabavke odobravamo poseban rabat.

Za nabavku 20 i više knjiga poklanjamo ovitak s apliciranom porukom naručitelja na stražnjoj strani ovitka (mora se dostaviti gotovi materijal u traženim dimenzijama)

U Red red wine baru u Zagrebu (Andrije Hebranga 30) održana je promocija istarske Vinarije Poletti i tom prilikom premijerno kušana mlada Malvazija berbe 2016.

Osim friške Malvazije, degustirali su se: Malvazija 2015, Teran 2013, Cabernet sauvignon 2011 i Rossella 2016. Na degustaciji je bio i Chardonnay 2015, koji se nalazi i na vinskoj listi rovinjskog restorana Monte, nedavno okićenog s prvom hrvatskom Michelinovom zvjezdicom.

Domaćini promocije, vlasnici Red red wine bara, Luka i Bruno Elezović, pobrinuli su se da uzvanicima čaše budu uvijek polupune ili poluprazne. Fine zalogajčiće (tapase) za sljubljivanje uz vino pripremio je gostujući kuhar Drago Bošnjak, poznat iz RTL-ova gastro showa ‘Tri, dva, jedan – kuhaj’.

Degustaciju je, uz potporu supruge Loredane i sina Mattea, osobno vodio vlasnik vinarije Peter-Piero Poletti, koji je nastavljač obiteljske tradicije proizvodnje vina još od davne 1842. godine. Preuzevši krajem 1990-ih posao od svog oca Marija Polettija, počeo je proizvodnju uz korištenje moderne tehnologije te proširio vinograde i kapacitet podruma.

Za zabavu na partyju nakon službene promocije zadužen je bio – DJ Poletti! Puštao je disco muziku osamdesetih, iz vremena kad je bio rado slušani istarski DJ.

Foto: Julio Frangen

Vinarija Poletti iz sela Markovac, nedaleko Višnjana u zapadnoj Istri, ima tradiciju koja seže u daleku 1842. godinu, kada je nono Piero Bernobich na prostoru današnje vinarije, sagradio kuću te počeo obrađivati vinograde.

Peter-Piero Poletti je šesta generacija te loze, koji je posao preuzeo od svog oca Marija Polettija.

Preuzimajući imanje kasnih devedesetih godina, nakon višegodišnjeg rada u turizmu (DJ, turistički vodič, turistička agencija), Piero je odlučio napraviti radikalni potez  te je od tadašnje tradicionalne proizvodnje vina, počeo proizvodnju uz korištenje moderne tehnologije. Sadi nove nasade vinograda, te polako širi kapacitete podruma.

Danas gospodarstvo Poletti ima 7 hektara vlastitih vinograda, te proizvodi šest sorti vina: malvaziju, chardonnay, teran, cabernet sauvignon, merlot i muškat ruža.

Vina Poletti su zastupljena na vinskim kartama boljih istarskih restorana te drugim krajevima Hrvatske, a zbog prisutnosti u relevantnim turističkim vodičima (Michelin, Adac...) tijekom cijele godine  mnogi individualni posjetitelji, ali i grupe, posjećuju podrum.

Na prijedlog stalnih klijenata, obitelj Poletti je 2014. godine u blizini vinarije sagradila  kuću za odmor s bazenom Villa Bellavista  u kojoj svoj godišnji odmor provode mnogi vinoljupci.

Opširnije o Vinariji Poletti na: www.vina-poletti.com

Važnost nacionalnog kulinarskog identiteta svake zemlje, a posebice turističke kao što je naša, vjerujemo, nije potrebno posebno naglašavati.

Kroz povijest naše gastronomije brojni kulturni utjecaji i narodni običaji učinili su hrvatsku gastronomiju jednom od najcjenjenijih nacionalnih kuhinja u svijetu.

Ova je spoznaja razlog zbog kojeg su Ministarstvo turizma i Hrvatska obrtnička komora putem Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika osmislili projekt brendiranja Hrvatske tradicionalne kuhinje.

Pod imenom: "Hrvatska autohtona kuhinja" cilj je ovog projekta potaknuti širenje nacionalne tradicijske gastronomske ponude na ugostiteljskim menijima uz korištenje izvornih domaćih namirnica, te ponudu vrhunskih vina iz Lijepe naše.

Ovoj se hvale vrijednoj inicijativi pridružuje i redakcija ATELJEA OKUSA revije Svijet u Čaši koja svakoga tjedna na Drugom programu HR predstavlja ugostitelje i vinare koji čuvaju i njeguju našu autohtonu enološku i gastronomsku baštinu.

Hrvatska tradicijska kuhinja - uvod

25.10.2016.

Gostimir Dragić Grdobina u bijelom vinu - Robert Brkić Mladina

18.10.2016.

Almo Čatlak Žgvacet od kokoši - Vera Zima Graševina Iločki podrumi

11.10.2016.

Prezentacija broja 153 revije Svijet u čaši uz pjenušce Zagrebačke županije

27.09.2016.

Slavko Kalazić - vinar i vinogradar

20.09.2016.

Robert Braje - vinar i vinogradar

13.09.2016.

Jaskanske vinske svečanosti i Prezentacija vina Enjingi

Tomislav Radić - Prezentacija vina Enjingi

Tomislav Radić - Jaskanske vinske svečanosti

06.09.2016.

Jaskanske vinske svečanosti 2016.

30.08.2016.

Vinotel Gospoja - Franjo Toljanić - Vrbnik

23.08.2016.

Gospoja P.Z. - Franjo Toljanić - Vrbnik

Agra - Gornja Radgona - robne marke Zagrebačke županije

Agra - Gornja Radgona - pjenušci Zagrebačke županije

28.06.2016.

100 vodećih restorana - urednica prof. Karin Mimica

21.06.2016.

Restoran Zigante - Damir Modrušan

Restoran Zigante - Damir Modrušan - Juneći obrazi u teranu

14.06.2016.

Restoran Pepenero - Riblja juha

07.06.2016.

Festival graševine Kutjevo - Vlado Krauthaker

31.05.2016.

Vina Cattunar

Restoran San Rocco

24.05.2016.

Vinistra 2016 - Tomislav Radić

Malvazija

Restoran Zigante - Livade - Istarski fuži s tartufatom

17.05.2016.

Jasna Antunović Turk - s glazbenom pratnjom

Jasna Antunović Turk - bez glazbene pratnje

Restoran Marijino zvono - razgovor

Restoran Marijino zvono - recept Složenac

10.05.2016.

Ivan Enjingi - vitez hrvatskog vina - glazbena pratnja Gazde

Ivan Enjingi - vitez hrvatskog vina - bez glazbene pratnje

03.05.2016.

Restoran Rivica Njivice

Vlado Krauthaker - Graševina

26.04.2016.

Biser mora 2016 - Konoba Kopačina - Donji Humac

Ivica Perak - Graševina

12.04.2016.

Biser mora 2016 - Restoran Artichoke - Jelsa

Biser mora 2016 - Restoran Ribarska kučica - Bol

Biser mora 2016 - Restoran Antonijo - Rogoznica

05.04.2016.

Biser mora 2016 - Alma Harašić Bremec

Vina Bolfan Vinski Vrh

Bolfan Vinski Vrh - bioproizvodnja

29.03.2016.

Zlatne gorice - Dražen Jambriško - vina

Zlatne gorice - Dražen Jambriško - Biftek na husarski

22.03.2016.

In memoriam Zlatan Plenković

Vina Jarec & Kure

Restoran Stari Fijaker - Sarma

15.03.2016.

Restoran vinarija Josić

Restoran Josić - Fiš paprikaš

08.03.2016.

Graševina Goldberg - Suzana Zovko - Belje d.d.

Restoran Gračanka Kamanjo - Goran Albini Kamanjo - Teleća koljenica ispod peke

01.03.2016.

Rajnski Rizling Gaj - Robert Brkić - Mladina d.d.

Restoran Zelenjak Ventek - Branko Greblički Ventek - Hrvatska tradicijska kuhinja - Zagorski odrezak

23.02.2016.

Iločki podrumi - Kristina Lažeta

Bistro Deno - Denis Mohenski - Hrvatska tradicijska kuhinja - Plućica na kiselo

16.02.2016.

Zlatko Puntijar - Restoran Stari Puntijar - Muzej kuharica

Zlatko Puntijar - Hrvatska tradicijska kuhinja - Gulaš od divljači

09.02.2016.

Autohtona sorta Grk - Ivan Batistić Zure

Agroturizam Zure predstavlja jelo Hrvatske tradicijske kuhinje - Sušena riba na bakalar

02.02.2016.

Zlatan Plenković

Restoran Kadena predstavlja jelo Hrvatske tradicijske kuhinje - Oborita riba u škrovadi

26.01.2016.

prof. Bernard Kozina

Restoran Kapetanova kuća predstavlja jelo Hrvatske tradicijske kuhinje - Crni rižot

19.01.2016.

Uvod Plavac mali

Domo Antunović i Pavo Miličić

Restoran Sorgo predstavlja jelo Hrvatske tradicijske kuhinje - Brodet od jegulja i žaba

12.01.2016.

Uvod Hrvatska tradicijska kuhinja

Plavac mali

Restoran Galija predstavlja jelo Hrvatske tradicijske kuhinje - Dalmatinska pašticada

05.01.2016.

Iločki podrumi

Restoran Stari podrum predstavlja jelo Hrvatske tradicijske kuhinje - Čobanac

I u 2016. godini nastavlja se sudjelovanje MAM VIN-a u emisiji Drugi dio dana utorkom na Drugom programu Hrvatskog radija. Ove godine predstavljaju se jela hrvatske tradicijske kuhinje iz projekta Hrvatske obrtničke komore, a koja će biti objavljena u knjizi Atelje okusa u 2016. godini. Jela će se predstavljati kroz gostovanja ugostiteljskih objekata koji nude pomenuta jela, naravno uz vrhunska hrvatska vina.

29.12.2015.

Pjenušci za Novu godinu - Mladina i Zdjelarević

Pjenušci za Novu godinu - Peršurić, P.Z. Vrbnik i Tomac

22.12.2015.

Pjenušci Zagrebačke županije - 1 dio

Pjenušci Zagrebačke županije - 2 dio

Restoran Stari Puntijar

15.12.2015.

Pizzeria Chateau des Jardins

01.12.2015.

Blaž o TV emisiji Blaževa kuhinja

Blaž o knjizi Atelje okusa 2015 Blaževa kuhinja

Atelje okusa Blaževa kuhinja u Hotelu Esplanade

24.11.2015.

Teran - Emil Perdec

Restoran Zigante

17.11.2015.

Restoran Gračanka - Kamanjo

Hrvatski festival hrane i vina - Arena

Salon VinDel Maribor

10.11.2015.

Vina Belje

Blaževa kuhinja - recenzija Vite Andrića

Vinska klet Kurtalj - prva promocija knjige

03.11.2015.

Vina Belje

Restoran Agava

Hrvatski festival hrane i vina - Arena

27.10.2015.

Graševina Belje

Restoran Trilogija - Vino & kuhinja

20.10.2015.

Portugizac

Hotel Korana - Srakovčić

13.10.2015.

Pjenušac Mladina

Restoran Kapetanova kuća

06.10.2015.

Pinot crni

Krčma Gabreku 1929

29.09.2015.

Kraljevina

Izletište Polovanec

22.09.2015.

Vinarija Šipun Dobrinčić - Žlahtina

Konoba Gospoja - Toljanić

Nagrada Graševini Belje

15.09.2015.

Vinarija Miklaužić

O.P.G. Kezele

08.09.2015.

Vinarija Sever

Villa Zelenjak - Ventek

01.09.2015.

Iločki podrumi

Restoran Kod špilje

Jastrebarsko - vinska oaza nadomak Zagreba

Samo 30-ak km jugozapadno od Zagreba, nalazi se Plešivička vinska cesta na kojoj 40-ak vinara s velikom predanošću stvaraju naš najprepoznatljiviji proizvod - vino!

Višestoljetna ljubav loze, sunca i vrijednih ruku vinara ogleda se u vrhunskoj kapljici, stoga i ne čudi da su vina plešivičkog kraja jedna od najnagrađivanijih u Hrvatskoj.

Svakog rujna, kao krunu cjelogodišnjeg rada vinari prezentiraju svoje vino na jednom mjestu- Jaskanskim vinskim svečanostima gdje možete kušati najbolje od najboljeg i uz to se dobro zabaviti uz pjesmu i ples.

Jeste li znali da je Jastrebarsko najvinskiji grad u Hrvatskoj? Uvjerite se sami, bit ćete nam dragi gosti!

Dobro nam došli

Najava na Drugom programu Hrvatskog radija

Tomislav Radić - Jaskanske vinske svečanosti

MAM-VIN d.o.o.  |  10 110 Zagreb, Hrvatska  |  Selska Cesta 41  |  tel/fax: +385 (0)1 36 37 944   ;  +385 (0)1 77 93 700