Please update your Flash Player to view content.

Slijedom vina - naše akcije

Tražilica


Opis pripreme jela / priprema  

Gusku najprije očistite, operite, osušite, pa je izvana i iznutra posolite i to nekoliko sati prije pečenja. Pripremljenu gusku stavite u pleh za pečenje, prelijte je vrućim uljem, a zatim u pleh dolijte vode u visini pola prsta. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C povremeno je zalijevajući sokom u kojem se peče i prema potrebi dolijevati vode kako bi guska bila što sočnija. Dok se guska peče pripremite prilog tako da u 1,5 l vode stavite sol, nasjeckana jetra i želudac, te luk i češnjak koji ste prethodno nasjeckali i malo popržili na ulju. Dodajte klinčiće, papar i papriku, pa kuhajte dok jetra i želudac omekšaju. Pred sam kraj uspite kukuruznu krupicu i kuhajte dalje neprestano miješajući. Ako smjesa postane suviše gusta, ulijte malo vruće vode. Pečenu gusku izvadite iz pleha. kuhanu smjesu od kukuruzne krupice stavite na masnoću u pleh, vratite gusku, pa sve zajedno pecite još 30 minuta.

Prijedlog načina posluživanja

Pečenu gusku narežite na komade, složite je na tanjur za posluživanje, uz nju složite narezani prilog od kukuruzne krupice i poslužite.

Savjet kako bolje začiniti jelo/mogući drukčiji način "završetka" jela

Ako se tokom pečenja iz guske iscijedi previše masnoće, dio svakako odvojite.

chef Miroslav Dolovčak - radio emisija

 

izvor:videooglasi.eu                                                                                                                      

 
 Broj osoba 10
 Vrijeme pripreme 180 min
 Složenost zahtjevno
 
 1 guska od oko 3-3,5 kg
 700 g kukuruzne krupice 
 350 g guščje jetre i želudca
 2 glavice crvenog luka
 10 žlica biljnog ulja
 4 klinčića
 6 češnja češnjaka
 1 žličica mljevene slatke crvene paprike
 sol i papar prema potrebi
 

 Kuharevo vino

 Pinot crni - Kalazić 

 

 

 

 

 

 

Opis pripreme jela / priprema   

Meso dobro operite, ocjedite, a zatim ga uvaljajte u klinčiće, duguljasto rezani češnjak i suhu slaninu. Tako pripremljeno meso pustite da u finom octu odleži preko noći. Meso izvadite iz marinade, pa ga na vrućoj masti dobro zapecite sa svih strana. Nakon toga meso izvadite, a na istoj masnoći popecite nasjeckani luk, sitno nasjeckani komadić korijena celera, posolite, popaprite, dodajte nastrugani muškatni oraščić, podlijte s pola čaše Prošeka, u kojem ste rastopili žlicu koncentrata rajčice. I pustite da uzavre.

 

Nakon što je kratko provrelo, podlijevajte juhom ili vodom, poklopljeno na vrlo laganoj vatri 3-4 sata, odnosno dok meso dobro ne omekša. Omekšano meso izrežite na lijepe kriške, vratite u umak i nastavite kuhati pola sata na laganoj vatri. U slučaju da umak nije dovoljno gust i taman (mora biti tamnosmeđ) popržite na malo masti žličicu vrlo sitno posijanih krušnih mrvica, dodajte žličicu koncentrata rajčice te dodajte mesu malo prije nego što je gotovo.

Prijedlog načina posluživanja

Dalmatinsku pašticadu poslužite uz domaće njoke od krumpira.

chef Branko Čukelj - radio emisija  

izvor:videooglasi.eu

 

 Savjet kako bolje začiniti jelo / mogući
 drukčiji način "završetka" jela
 
 Umjesto Prošeka možete upotrijebiti
 crno vino u koje ste stavili dvije kockice
 šećera.
 Broj osoba 10
 Vrijeme pripreme 4-5 sati
 Složenost srednje zahtjevno
 2 kg goveđeg frikanda
 200 g masti
 5 češnjaka
 2 veća crvena luka
 1 korijen celera
 2 žličice koncentrata rajčice
 1 žlica krušnih mrvica
 1 čaša Prošeka
 sol, papar,
 nekoliko klinčića naribani muškatni
 oraščić juha ili voda ocat
 

 Kuharevo vino Babić

 Vinoplod 

Opis pripreme jela / priprema 

Srneće meso oblikujte u medaljone, posolite, popaprite, premažite estragonom, pa uvaljajte u brašno. Pripremljene medaljone popecite s obje strane na zagrijanom ulju, a zatim lagano podlijevajući temeljcem i crnim vinom nastavite pirjati na laganoj vatri. Grožđe prokuhajte u bijelom vinu kojem se dodaju kriške limuna i cimet. Medaljone izvadite, pa u umak umiješajte vrhnje i nasjeckajte peršin tekratko prokuhajte. U umak u kojem se pirjala srnetina umiješajte vrhnje i sjeckani peršin. Umak poslužite uz medaljone u zasebnoj zdjeli.

Prijedlog načina posluživanja

Srneće medaljone posložite kriške prženog kruha i pospite grožđem. Umak ulijte u zdjelice za umak i poslužite uz srneće medaljone.

chef Tomislav Špiček - radio emisija

izvor:videooglasi.eu

 Broj osoba 10
 Vrijeme pripreme 90 min
 Složenost srednje zahtjevno
 
 2 kg srneće pisanice
 120 g brašna
 2 žlice estragona
 250 ml crnog vina
 250 ml kiselog vrhnja
 750 ml temeljca
 vezica peršina
 250 g grožđa
 250 ml bijelog vina
 2 limuna
 1,5 žlice cimeta
 sol, papar, ulje

 Kuharevo vino

 Cabernet sauvignon -

 Festigia laguna 

Opis pripreme jela / priprema  

Povrće operite i narežite na tanke okrugle ploške. U škrovadu posložite krumpir i ostalo narezano povrće. Posolite, popaprite, dodajte češnjak, lovorov list i ružmarin, zalijte maslinovim uljem. Preko povrća posložite posoljenu i po sredini leđa razrezanu ribu. Pecite u pečnici zagrijanoj na 180-200°C oko sat vremena. Potkraj pečenja ulijte bijelo vino i prošek, a na kraju ribu zalijte bijelim Portom.

Prijedlog načina posluživanja

Oboritu ribu u škrovadi poslužite sa zelenom salatom ili salatom od rikule. Zalijte bijelim vinom i još kratko pecite otklopljeno.

chef Antonio Šelendić - radio emisija

izvor:videooglasi.eu

 Broj osoba 10
 Složenost jednostavno
 
 2 kg oborite ribe
 (orada, lškarpina, lubin, zubatac...)
 2 kg krumpira
 1 kg luka
 4 srednje velike rajčice
 4 mrkve
 1 zelena ili crvena paprika
 5 češnja češnjaka
 3-4 lovorova lista i malo ružmarina
 sol, papar
 200 ml kvalitetnog bijelog vina
 200 ml prošeka
 100 ml bijelog Porta
 500 ml maslinovog ulja
 

 Kuharevo vino

 Rosenberg - Krauthaker 

MAM-VIN d.o.o.  |  10 110 Zagreb, Hrvatska  |  Selska Cesta 41  |  tel/fax: +385 (0)1 36 37 944   ;  +385 (0)1 77 93 700