Please update your Flash Player to view content.

Slijedom vina - naše akcije

Tražilica


FaceBook  Twitter  

 

JELA HRVATSKE GASTRONOMSKE BAŠTINE UZ KUHAREVO VINO

 

ŽGVACET OD JANJETINE SA ŠURLICAMA NA BAŠČANSKI 


chef Branko Ognjenović

Opis pripreme jela / priprema

Meso narezano na kockice popecite na plitkoj masnoći. Dodajte sitno nasjeckani luk i polagano pirjajte dok ne ukuha tekućina. Pospite brašnom, dolijte sok od rajčice, vino, vodu, dodajte nasjeckani peršin, ružmarin, mažuran i češnjak, pa nastavite pirjati na laganoj vatri dok meso ne omekša. Tekućine mora biti toliko da prekrije meso.

Šturlice pripremite ovako: Od brašna, jaja, omekšanog maslaca, ulja i soli uz postupno dodavanje vode umjestite tijesto srednje  čvrstoće. Pripremljeno tijesto oblikujte u male valjčiće koji potom valjajte preko pleteće igle tako da u sredini ostanu šuplji. Pustite da odstoje nekoliko sati, te ih kuhajte u većoj količini kipuće posoljene vode. Kad su šurlice kuhane, dobro ih ocijedite.

Prijedlog načina posluživanja: Uz žgvacet od janjetine poslužite domaće šurlice

Broj osoba    
Vrijeme pripreme   100 min.
Složenost             srednje zahtjevno

Šturlice - makaruni na iglu

1 kg brašna
5 jaja
100 g maslaca
50 ml ulja
150 ml vode
sol

Potrebni sastojci:                                  

2,20 kg janjetine s kostima
700 g crvenog luka
30 g češnjaka
250 ml bijelog vina
20 g brašna
100 ml soka od rajčice
majčina dušica
ružmarin
peršin
sol
papar
 

Kuharevo vino

Malvazija - Kabola

                           

_______________________________________________________________________________________________________________________________

GULAŠ OD DIVLJAČI 

chef Vesna Pranjić

Opis pripreme jela / priprema: Meso divljači stavimo u marinadu od korjenastog povrća, češnjaka, papra u zrnu. sušenih borovnica i timijana te pustimo da odstoji. Luk nasjeckamo te na njemu prijamo svježu zelenu papriku i rajčicu. Dodamo gljive, meso iz marinade i ljute feferone. Na kraju dodamo začine te podlijemo vodom i crnim vinom. Kuhamo dok meso ne omekša.

Prijedlog načina posluživanja: Gulaš od divljači poslužitmo u žličnjake od kukuruznog brašna                              

Potrebni sastojci:

glavica luka    
crvena paprika u prahu
svježa paprika    
crno vino
svježa rajčica
gljive    
ljuti fefroni
lovor list
sol,papar

MARINADA
 

korjenasto povrće
češnjak
papar u zrnu
sušene borovnice
timijan

Kuharevo vino

Pinot crni - Bartolović

 _______________________________________________________________________________________________________________________________

HOBOTNICA I LIGNJA POD PEKOM S KRUMPIROM

 

 

chef Goran Albini - Kamanjo

Opis pripreme jela / priprema Hobotnicu i lignje obrišite u čistu krpu. Posložite ih na platu peke, malo poslolite, popaprite, zalijte maslinovim uljem. Dodajte opranu i očišćenu papriku, rajčice,crveni luk, češnjak te očišćeni i posoljeni krumpir. Pokrijte pekom i pecite 1 h i 20 min.

Prijedlog posluživanja: Hobotnicu i lignje pod pekom posložite s salatom od rikule.

Savjet kako bolje začiniti jelo/mogući drukčiji način "završetka" jela: Ovo jelo možete pripremiti i upećnici, u protvanu s poklopcem ili u limu za pečenje kojeg ste jednostavno pokrili aluminijskom folijom. Potkraj pečenja, poklopac skinite zalijte bijelim vinom i još kratko pecite otklopljeno.

Broj osoba            10
Vrijeme pripreme   1 h i 45 min
Složenost             srednje zahtjevno
 
3,5 kg hobotnice
1,5 kg liganja
1,3 l domaćeg ulja
2 svježe rajčice
1 svježa paprika
2 glavice crvenog luka (kapule)
6 češnja češnjaka
sol, papar
 

Kuharevo vino

Merlot - Lukačević

 
 _______________________________________________________________________________________________________________________________

GRDOBINA U BIJELOM VINU

 

chef Gostomir Dragić

Opis pripreme jela / priprema Grdobinu narežite na odreske, posloite i popartie, a zatim je popržite na roštilju da dobije rumenu boju. U tavi otopite maslac, dodajte svjetlo poprženo brašno, pa zalijte vinom i temeljcem. Kad umak prokuha dodajte na pola pečenu grdobinu i kuhajte oko 10 minuta. Potkraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje.

Prijedlog načina posluživanja Uz grdobinu u bijelom vinu poslužite kuhani krumpir.

Broj osoba             10
Vrijeme pripreme    45 min
Složenost              srednje zahtjevno
           
 
3,5 kg čiste grdobine
200 g maslaca
800 ml bijelog vina
250 ml ribljeg temeljca
malo brašna, soli, papra i peršina
malo vrhnja za kuhanje

Kuharevo vino
Rajnski rizling Gaj - Mladina

_______________________________________________________________________________________________________________________________

OBORITA RIBA U ŠKROVADI


chef Antonio Šelendić

Opis pripreme jela / priprema Povrće operite i narežite na tanke okrugle ploške. U škrovadu posložite krumpir i ostalo narezano povrće. Posolite, popaprite, dodajte češnjak, lovorov list i ružmarin, zalijte maslinovim uljem. Preko povrća posložite posoljenu i po sredini leđa razrezanu ribu. Pecite u pečnici zagrijanoj na 180-200°C oko sat vremena. Potkraj pečenja ulijte bijelo vino i prošek, a na kraju ribu zalijte bijelim Portom.

Prijedlog načina posluživanja Oboritu ribu u škrovadi poslužite sa zelenom salatom ili salatom od rikule. Zalijte bijelim vinom i još kratko pecite otklopljeno.

 
Broj osoba             10
Složenost              jednostavno
 
 
2 kg oborite ribe (orada, škarpina, lubin, zubatac...)
2 kg krumpira
1 kg luka
4 srednje velike rajčice
4 mrkve
1 zelena ili crvena paprika
5 češnja češnjaka
3-4 lovorova lista i malo ružmarina
sol, papar
200 ml kvalitetnog bijelog vina
200 ml prošeka
100 ml bijelog Porta
500 ml maslinovog ulja
 

Kuharevo vino:

Rosenberg - Krauthaker

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________

KUTJEVAČKI SRNEĆI MEDALJONI


chef Tomislav Špiček

Opis pripreme jela / priprema Srneće meso oblikujte u medaljone, posolite, popaprite, premažite estragonom, pa uvaljajte u brašno. Pripremljene medaljone popecite s obje strane na zagrijanom ulju, a zatim lagano podlijevajući temeljcem i crnim vinom nastavite pirjati na laganoj vatri. Grožđe prokuhajte u bijelom vinu kojem se dodaju kriške limuna i cimet. Medaljone izvadite, pa u umak umiješajte vrhnje i nasjeckajte peršin tekratko prokuhajte. U Umak u kojem se pirjala srnetina umiješajte vrhnje i sjeckani peršin. Umak poslužite uz medaljone u zasebnoj zdjeli.

Prijedlog načina posluživanja Srneće medaljone posložite kriške prženog kruha i pospite grožđem. Umak ulijte u zdjelice za umak i poslužite uz srneće medaljone.

Broj osoba             10
Vrijeme pripreme    90 min
Složenost              srednje zahtjevno
 
 
2 kg srneće pisanice
120 g brašna
2 žlice estragona
250 ml crnog vina
250 ml kiselog vrhnja
750 ml temeljca
vezica peršina
250 g grožđa
250 ml bijelog vina
2 limuna
1,5 žlice cimeta
sol, papar, ulje
 

Kuharevo vino

Cabernet sauvignon - Festigia laguna

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________

DALMATINSKA PAŠTICADA


chef Branko Čukelj

Opis pripreme jela / priprema Meso dobro operite, ocjedite, a zatim ga uvaljajte u klinčiće, duguljasto rezani češnjak i suhu slaninu. Tako pripremljeno meso pustite da u finom octu odleži preko noći. Meso izvadite iz marinade, pa ga na vrućoj masti dobro zapecite sa svih strana. Nakon toga meso izvadite, a na istoj masnoći popecite nasjeckani luk, sitno nasjeckani komadić korijena celera, posolite, popaprite, dodajte nastrugani muškatni oraščić, podlijte s pola čaše Prošeka, u kojem ste rastopili žlicu koncentrata rajčice. I pustite da uzavre. Nakon što je kratko provrelo, podlijevajte juhom ili vodom, poklopljeno na vrlo laganoj vatri 3-4 sata, odnosno dok meso dobro ne omekša. Omekšano meso izrežite na lijepe kriške, vratite u umak i nastavite kuhati pola sata na laganoj vatri. U slučaju da umak nije dovoljno gust i taman (mora biti tamnosmeđ) popržite na malo masti žličicu vrlo sitno posijanih krušnih mrvica, dodajte žličicu koncentrata rajčice te dodajte mesu malo prije nego što je gotovo.

Prijedlog načina posluživanja Dalmatinsku pašticadu poslužite uz domaće njoke od krumpira.

Savjet kako bolje začiniti jelo/mogući drukčiji način "završetka" jela Umjesto Prošeka možete upotrijebiti crno vino u koje ste stavili dvije kockice šećera.

Broj osoba             10
Vrijeme pripreme    4-5 sati
Složenost              srednje zahtjevno
 
2 kg goveđeg frikanda
200 g masti
5 češnjaka
2 veća crvena luka
1 korijen celera
2 žličice koncentrata rajčice
1 žlica krušnih mrvica
1 čaša Prošeka
sol, papar, nekoliko klinčića
naribani muškatni oraščić
juha ili voda
ocat
 

Kuharevo vino

Babić - Vinoplod

 
 
_______________________________________________________________________________________________________________________________

GUSKA NA TUROPOLJSKI NAČIN

 

chef Miroslav Dolovčak

Opis pripreme jela / priprema Gusku najprije očistite, operite, osušite, pa je izvana i iznutra posloite i to nekoliko sati prije pečenja. Pripremljenu gusku stavite u pleh za pečenje, prelijte je vrućim uljem, a zatim u pleh dolijte vode u visini pola prsta. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C povremeno je zalijevajući sokom u kojem se peče i prema potrebi dolijevati vode kako bi guska bila što sočnija. Dok se guska peče pripremite prilog tako da u 1,5 l vode stavite sol, nasjeckana jetra i želudac, te luk i češnjak koji ste prethodno nasjeckali i malo popržili na ulju. Dodajte klinčiće, papar i papriku, pa kuhajte dok jetra i želudac omekšaju. Pred sam kraj uspite kukuruznu krupicu i kuhajte dalje neprestano miješajući. Ako smjesa postane suviše gusta, ulijte malo vruće vode. Pečenu gusku izvadite iz pleha. kuhanu smjesu od kukuruzne krupice stavite na masnoću u pleh, vratite gusku, pa sve zajedno pecite još 30 minuta.

Prijedlog načina posluživanja: Pečenu gusku narežite na komade, složite je na tanjur za posluživanje, uz nju složite narezani prilog od kukuruzne krupice i poslužite.

Savjet kako bolje začiniti jelo/mogući drukčiji način "završetka" jela Ako se tokom pečenja iz guske iscijedi previše masnoće, dio svakako odvojite.

Broj osoba             10
Vrijeme pripreme    180 min
Složenost              zahtjevno
 
1 guska od oko 3-3,5 kg
700 g kukuruzne krupice
350 g guščje jetre i želudca
2 glavice crvenog luka
10 žlica biljnog ulja
4 klinčića
6 češnja češnjaka
1 žličica mljevene slatke crvene paprike
sol i papar prema potrebi
 
 

Kuharevo vino

Pinot crni - Kalazić

 

MAM-VIN d.o.o.  |  10 110 Zagreb, Hrvatska  |  Selska Cesta 41  |  tel/fax: +385 (0)1 36 37 944   ;  +385 (0)1 77 93 700